Het Solidariteitscomité met Rojava veroordeelt ten stelligste de aanval op stembusgangers in de Turkse ambassade.

Gisteren (donderdag 30/03) werd een aantal Koerden die in de Turkse ambassade hun stem wilden uitbrengen bij het Turkse referendum aangevallen door een groep uiterst rechtse Turken, die gewapend waren met messen, stokken en Turkse vlaggen.

Eén van de slachtoffers van deze aanval is de 69-jarige vrouw Sultan Agras die na een steekwonde in kritieke toestand naar het ziekenhuis diende gevoerd te worden.
Dit is niet zomaar een schermutseling tussen voor- en tegenstanders van president Erdogan, zoals verschillende media het formuleren, maar een doelbewuste aanval bedoeld om mensen te intimideren en zo de uitslag van het referendum te beïnvloeden.
De Turkse ambassade werd dagenlang gewaarschuwd dat zoiets kon gebeuren, maar noch de ambassade noch de lokale politie nam maatregelen om de stembusgang veilig te laten verlopen. Het feit dat de ambassadeur deze waarschuwingen, ondanks de reële dreiging, steeds weglachtte is op z’n minst verontrustend te noemen.
Deze aanval sluit aan bij de wijze waarop de regeringspartij AKP van Erdogan en de MHP ook in het verleden verkiezingen probeerden te beïnvloeden via intimidatie, provocatie en fysiek geweld tegen kiezers en politici. President Erdogan schrikt nergens voor terug om verkiezingen naar zijn hand te zetten.
Het feit dat verschillende peilingen aangeven dat Erdogan nipt niet aan de noodzakelijke 50% zal geraken bij het referendum dat zijn persoonlijk macht moet uitbreiden, maakt hem zenuwachtig. Het toneeltje armworstelen met de Nederlandse en Duitse regering kadert in die ongerustheid van Erdogan. Deze aanval zou ook binnen die strategie kunnen passen.
We eisen daarom dat de Belgische regering zich niet beperkt tot een nietszeggende veroordeling van ‘de rellen’, waarbij ze de daders en de slachtoffers op dezelfde lijn zet, maar expliciet de aanvallers veroordeelt.
Daarnaast dient er onderzocht wat de rol hierin is van de Turkse ambassade. Was zij op voorhand op de hoogte van deze aanval of speelde zij hierin zelfs een rol? Wat is de rol van de Turkse regering of de regeringspartij AKP hierin? Hierover dient duidelijkheid te komen.

2 thoughts on “Het Solidariteitscomité met Rojava veroordeelt ten stelligste de aanval op stembusgangers in de Turkse ambassade.

 1. Helemaal mee eens. Maar waarom is het ‘rojavaproject’ in feite onbereikbaar? Op welke link in het bericht je ook klikt, er verschijnt enkel dit venster:

  > > |rojavaproject.net| recently expired! Oh no! > > “|rojavaproject|” is not available at the domain |rojavaproject.net| > right now. This domain expired, and it has to be renewed before it is > lost. > > We already notified this site’s owners. However, renewing expired > domains becomes more costly and complicated as time goes by. We want > to make sure they got the message. > > If you know this site’s owners, please get in touch and remind them to > renew this domain before it’s too late. >

  Dat kan beter lijkt me, Graag hoor ik meer over jullie bereikbaarheid,

  vriendelijke groet,

  Willem Cartigny, Utrecht

  Op 03-04-17 om 11:20 schreef rojavaproject: > WordPress.com > Gérard Dubois posted: “Gisteren (donderdag 30/03) werd een aantal > Koerden die in de Turkse ambassade hun stem wilden uitbrengen bij het > Turkse referendum aangevallen door een groep uiterst rechtse Turken, > die gewapend waren met messen, stokken en Turkse vlaggen. Eén van de s” >

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s