Groeten vanuit Koerdistan

Eerst zat ik zonder internet, ik kon enkel online komen als ik naar de stad een internet cafe bezocht. Nu beschik ik over laptop en mobiel internet, speciaal gekregen om verder te kunnen “werken” 😉 via mail en facebook ga ik zoveel mogelijk steun geven aan 1 nov kobane day.

De psychologie van de mensen hier is nogal negatief. Een mix van kwaadheid en radeloosheid. Radeloos omdat alles snel op elkaar gekomen is. De laatste oorlog was er te veel aan. Ook op de beweging zelf is er veel druk om geen olie op het vuur te gooien. De vredesgerichte stemmen zijn dominanter aanwezig dan de oorlogszuchtige stemmen. En maar goed ook. Opkomen voor vrede is geen zwakte, hoe meer vrede, hoe meer de AKP in crisis komt. De AKP probeert via geweld aan de macht te blijven nadat bleek dat het via verkiezingen niet kon. Hoe je het draait of keert, de AKP gaat achteruitgaan en moet de alleenheerschappij opgeven.

In de straten is er geen verkiezingssfeer. De mensen zijn kwaad en voelen zich gekleineerd omdat hun stem van juni genegeerd wordt en men opnieuw moet gaan stemmen. de akp en diens ministers worden na de aanslag in ankara nog meer uitgespuwd. vandaag zat ik in een restaurant te eten in de stad toen de lokale akp-kandidaat zijn ronde deed bij de handelaars om handjes te schudden (hij had meer politie bij zich dan sympathisanten of partijleden). Hij werd vriendelijk maar wel duidelijk verzocht om de zaak te verlaten. Nog geen 15 seconden later stond hij terug op straat. Maar ook de HDP moet vechten om iedereen te overtuigen terug te gaan stemmen. Op elk straathoek staat hier een politie combi. En dan bevind ik me nog niet in het Koerdische hartland. Daar staan pantserwagen in elke straathoek.

Bovendien, er speelt iets nieuws mee. Tot voor kort waren het enkel de Koerden in de regio die slachtoffer werden van fascistisch geweld. De rest van Turkije kreeg het ofwel niet te horen, of hoorden ze het zeer verdraaid. Bij de Turken bestond het idee dat er dingen gebeurden ver weg in een ander land.Met Suruc, met de socialistische jongeren, was dat een beetje veranderd omdat toen Turkse lichamen gerepatrieerd werden naar Turkse steden. Met de aanslag in Ankara is dat nu veel meer. Er zijn lichamen terug gebracht naar vele Turkse steden in alle delen van Turkije. Dit wakkert bepaalde gevoelens aan bij de Turken. De Turken hadden met de Gezi-protesten al eerder kennis gemaakt met de echte staat, nu zien ze ook de fascistische doodseskaders aan het werk. De vraag nu is niet meer “of je voor of tegen de AKP bent” maar er dient zich iets anders aan: “hoe moet men verzet bieden tegen de AKP”. Ook het oude kemalistische elite is bang nu de AKP-regering en dito justitie hun media en bedrijfswereld aanvalt en probeert kapot te maken.

De westerse perceptie van Erdogan was zo al beneden alle peil, en het zal alleen nog verder achteruit gaan. Erdogan probeert zijn meubels te redden. Sinds eergisteren geeft hij signalen dat hij na de verkiezingen van 1 november wilt normaliseren, en bv ook het vredesproces terug wilt activeren. Maar niets is zeker. Het is moeilijk raden wat de atmosfeer zal zijn op 2 november. De Koerdische beweging laat weten dat het zich verantwoordelijk zal opstellen in de aanloop naar de verkiezingen om de HDP alle kansen te bieden, maar wat erna? De lokale zelfbesturen in de Koerdische steden terug “slikken”, zal de beweging niet doen. De staatsterreur kan daarom evengoed onverminderd doorgaan. Elke dag sterven er een handvol mensen hier.

Hoe meer Erdogan van zijn voetstuk sukkelt, hoe meer kansen zich aanbieden voor de Koerden om zichzelf op de internationale politieke kaart te zetten. In Syrië zijn er belangrijke ontwikkelingen. De “ottomanistische” aspiraties zijn failliet en zowel de Russen als de Amerikanen lonken bijna openlijk naar de Koerden. De ‘Kobane Day’ zal tegen deze achtergrond gehouden worden. Naast de heropbouw en humanitaire luik, zal de vraag voor erkenning van Rojava een centrale punt zijn. Een succesvolle Kobane Day zal die eis moeten opdringen aan het Westen.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s