Turkije / Noord-Koerdistan: Aanvallen op burgers, een opstandig klimaat

De dagelijkse  botsingen tussen de koerdische guerrilla’s van de PKK en de Turkse veiligheidstroepen blijven aanhouden. Minstens 32 Turkse soldaten en politieagenten werden gedood in vergeldingsacties of  aanvallen op kazernes door de HPG en YJA Star. Daarnaast zijn er veel sabotageacties gericht op de industriële infrastructuur in de regio, die de Turkse regering gebruikt om haar aanwezigheid in de Koerdische regio’s te verhogen. Zo werd op 17 augustus een GSM-antenne vernield in Celal. De politie valt koerdische dorpen aan, en vuurt met weinig onderscheid op de guerrilla’s en burgers. In Silvan, in Varto, in Tatvan, werden een aantal burgers gedood. Verschillende andere dorpen, zoals Altunsu in het district Şemdinli, in de zuid-oostelijke provincie Hakkari, worden gebombardeerd  door Turkse troepen met mortieren en howitzers

In Varto, één van de Koerdische dorpen die in opstand zijn gekomen tegen de Turkse regering en zelfbestuur had uitgeroepen, is de revolte, na twee dagen rellen,  in bloed gesmoord. De KCK, het gemeenschappelijke politieke orgaan van de PKK en de aanverwante partijen in Syrië, Iran en Irak, heeft de koerdische dorpen en steden opgeroepen om de centrale overheid niet langer te erkennen en democratisch zelfbestuur te installeren als reactie op de aanslagen. Tevens riep de KCK het Turkse volk hetzelfde te doen. De guerilla verklaarde Dersim, bekend om de opstand van Dersim aan het einde van de jaren dertig, inmiddels tot democratisch autonoom gebied. (zie hier)

 

(Het oorspronkelijke, franstalige artikel verscheen op secoursrouge.org)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s